Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Mandø bliver til Dark Sky Park

Mange forskellige aktører arbejder sammen for at gøre Mandø til et sted, hvor vi alle kan opleve det fascinerende buldermørke. 

En lang række uddannelsesinstitutioner, naturorganisationer, amatør-astronomer, politikere og selvfølgelig mandøboere var hurtige til at række ud, da ideen om at gøre Mandø til en Dark Sky Park gennem en certificering hos International Dark Sky Association (IDA) tog form.

Hvad gør Mandø til en Dark Sky Park?

Mandø rummer et stort potentiale, og øen er det oplagte valg til at etablere en Dark Sky Park af flere grunde, da Mandø et af de mørkeste steder i Danmark.

Med sin placering i Vadehavet er Mandø en vigtig del af et unikt naturområde, som er i verdensklasse. Vadehavet strækker sig fra Den Helder i Nederlandene, langs Tyskland og op til Ho bugt. Området dækker et helt uvurderligt økosystem, hvor der strømmer en milliard kubikmeter vand ind og ud to gange i døgnet i en evig rytme. Netop tidevandet betyder meget for Mandø, for cirka to gange i døgnet oversvømmes vejen af tidevandet og afskærer dermed øen fra fastlandet.

Unik natur
Tidevandets rytme skaber liv og føde til de mange millioner af fugle, der trækker mange tusinde kilometer fra Sibirien til Afrika, når de gør ophold i Vadehavet (Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside). Mandø er blevet et vigtigt opholdssted for sjældne vadehavsfugle og trækfugle, som har behov for et trygt sted med optimale forhold til at yngle og hvile sig. Derfor er Mandø en del af et naturprojekt om at skabe forbedrede forhold for sjældne yngle- og trækfugle, ved at sammenlægge arealer, hæve vandstanden og undgå forstyrrelser, mens fuglene er mest sårbare. Her spiller mørket også ind, for med et reelt nattemørke beholder fuglene deres naturlige rytme og stresses ikke unødigt. Læs mere om trækfugle hos Nationalpark Vadehavet.

Dyr og mennesker nyder godt af mørke
Fuglene søger Mandø som et af de mørkeste steder i Danmark og i Vadehavet. Her finder de ro og mørket hjælper fuglene til at slappe af og finde vej. I en ellers meget lysforurenet verden, kan Mandø give fred og ro, ikke bare til fugle, natur og dyr, men også til os mennesker, der fortjener at blive overvældet af naturens kræfter, om det så er Vadehavets rytme eller det pludselige hav af stjerner, der bryder frem på den mørke himmel over Mandø og går i ét med Vesterhavets mørke horisont.

Tæt på andre attraktioner
Ikke langt fra Mandø finder du store og velbesøgte byer som Ribe og Esbjerg. Det gør det nemt at planlægge et besøg til Mandø.

Dark Sky Park Mandø bliver til

Verden over er lysforurening en af de mest gennemgribende former for miljøændringer. Lysforurening har negative konsekvenser for både mennesker og dyr. Det forhindrer os i at se stjerner og planeter på himlen, og det kunstige lys påvirker de dyr, som har brug for mørket.

Mandø er beskyttet fra det meste lysforurening med sin unikke placering midt i UNESCO Verdensarv Vadehavet og Nationalpark Vadehavet. Men det kræver en aktivt indsats at bevare mørket, og flere parter skal forpligte sig til arbejde for dets beskyttelse. 

Med opbakning fra både lokale og nationale politikere, de lokale beboere og en række offentlige og private aktører nationalt og internationalt gik projektet med at gøre Mandø til en Dark Sky Park i gang.

Gennem projektet bliver der værnet om det dyrebare mørke, samtidig med at mørkets betydning formidles. Mulighederne for at se langt ud i universet forbedres, hvis man bare justerer sine lysvaner og behov en smule.

Uanset, om det er mørk vinternat eller lys sommernat, byder Mandø på en række specielle astronomiske fænomener, som er værd at opleve. Se kalenderen og gå efter forholdsvis skyfrie dage.

Samarbejdspartnere

Projektet er et samarbejde mellem lokale ildsjæle, private astronomientusiaster og uddannelsesinstitutioner målrettet alle aldersgrupper. Derudover er der synergier mellem et projekt, som Aarhus Universitet er en del af i Australien og med naturprojektet på Mandø. Den Danske Naturfond, Nationalpark Vadehavet, Naturstyrelsen, Esbjerg Kommune og lokale lodsejere arbejder for at optimere forholdene for yngle og trækfugle på Mandø.

Bæredygtig turisme

Turismen på Mandø og andre små øer har det med at koncentrere sig i sommermånederne. På Mandø vil vi også gerne dele oplevelsen af, hvad øen kan byde på resten af året, hvor vejret kan være råt, fuglene er på træk og natten er mørk. 

Ved at sprede turismen ud over en længere periode reducerer vi slid på naturen og har nemmere ved at være gode værter og gode gæster. På den måde kan fokus på mørket i vinterhalvåret hjælpe med til en mere bæredygtig turisme og autentisk oplevelse.